RESEPI SOTONG MASAK ALA MAMAK

SOTONG
Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.

RESEPI SOTONG MASAK ALA MAMAK


BAHAN BAHAN
2 ekor sotong saiz besar
1/4 cawan santan pekat - maz guna santan tin
3 ulas bawang merah *
1 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1 tangkai daun kari
1 kayu manis, 2 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 3 bini buah pelaga (rempah 4 sekawan)
2 sudu besar serbuk kari ikan/udang - bancuh dan sedikit air
1 sudu kecil serbuk ketumbar
sedikit nisan/gula melaka
sedikit air asam jawa
garam, gula dan sedikit aji jika suka
minyak untuk menumis secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Cuci sotong dan toskan, masukkan kepala dalam badan sotong dan cucuk dengan lidi agar tidak tercabut bila masak. Tumbuk lumat bahan bertanda *

Panaskan minyak secukupnya dan tumis bersama daun kari, rempah 4 sekawan hingga naik bau. Masukkan serbuk kari, tumis biar pecah minyak, masukkan sedikit  air dan tumis lagi sambil dikacau biar pecah minyak lama sikit

Masukkan serbuk ketumbar, tumis sekejap, kemudian masukkan air asam jawa, nisan, garam, gula dan air dalam 1 cawan 


Masukkan sotong, sebatikan dan tutup periuk biar berwap dan sotong mesra dengan bahan rempah. Masukkan santan, masak seketika lagi biar mendidih dan suaikan secukup rasa.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

RESEPI KERABU KAHANGA

RESEPI SOTONG MASAK CILI KERING

RESEPI SOTONG BAKAR SAMBAL